Waarom een
speel-o-theek?

Onderzoek

De laatste decennia is uit steeds meer onderzoeken gebleken dat spelen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Spelen biedt ondersteuning voor verschillende ontwikkelingsgebieden zoals de cognitieve (verstandelijke) ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling zoals zintuigelijke, grove en fijne motoriek.

 

Door afwisseling in speelmateriaal blijven de hersenen geprikkeld en worden leergebieden gestimuleerd. Maar dat betekend nog niet dat meer speelgoed hebben beter is voor een kind. Het tegengestelde is waar.
Het is echter niet goed voor kinderen om te veel speelmaterialen te hebben. Hierdoor raken kinderen namelijk overprikkeld, kunnen zich minder lang concentreren en ervaren soms al keuzestress. Wat vaak resulteerd in kasten of zelfs kamers vol met speelgoed waar nooit mee gespeeld wordt.
Beperken van speelgoed is een handige tip om kinderen te stimuleren zelf te spelen. Less is more; 3 of 4 stuks verschillend speelmateriaal is al meer dan genoeg. Zorg gewoon voor afwisseling.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen met minder speelgoed zich gemakkelijker kunnen concentreren, ze spelen vaak 2x zo lang met speelgoed, ze spelen gemiddeld 63% meer op verschillende manieren. Dat suggereerd dat minder speelgoed-opties hebben, betekent dat kinderen zelf meer manieren gaan zoeken om te spelen en zo meer creatief spelen. Daarnaast zien we vaak dat kinderen met minder speelgoed-opties beter kunnen samen spelen en samen werken én dat zij ook nog eens zuiniger zijn op het speelgoed.

Als u graag een bepaald speelgoed/spelletje of oefenmateriaal wilt lenen en het zit nog niet in ons assortiment kunt u bij ons een verzoek indienen.  En wij gaan kijken of het aangeschaft kan worden.

Wilt u weten wat de kosten zijn van een lidmaatschap of wilt u lid worden.

Voor Iedereen

Speelotheek de Zusjes is er voor iedereen van 0 tot 99+. Kinderen, jongeren, volwassenen, met of zonder beperking, (groot)ouders, senioren met bijv. dementie, gastouders, scholen, instellingen en organisaties. De speelotheek zorgt ervoor dat iedereen op een laagdrempelige manier toegang heeft tot kwalitatief, educatief, afwisselend en duurzaam speelgoed en therapeutisch oefenmateriaal.

Ontwikkelingsgebieden

We bieden speelmaterialen voor speelplezier en ter ondersteuning bij bijvoorbeeld ontwikkelingsgebieden zoals de cognitieve (verstandelijke) ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling zoals zintuigelijke, grove en fijne motoriek.

Duurzamer en goedkoper dan zelf aanschaffen

Stichting de Zusjes stimuleert de deeleconomie door een uitleenpunt van speelmaterialen te zijn. We hopen verspilling van grondstoffen en onnodig CO2-uitstoot te verminderen. We hopen een positieve bijdrage te leveren aan de wegwerpmaatschappij. Een deel van ons assortiment is ook nog eens op duurzame wijze of van gerecycled materiaal geproduceerd. Dus wij zeggen: Delen is het nieuwe hebben, maar dan duurzamer!

Sociaal

Ook stimuleren we de sociale cohesie in de wijk. We willen een ontmoetingsplek zijn voor alle lagen van de bevolking. Een plek waar iedereen zich veilig voelt en plezier beleeft, maar waar ook verschillende disciplines/deskundigen op een laagdrempelige manier benaderd kunnen worden door bewoners uit de wijk.

Scroll naar boven

Onze Speel-o-theken zijn wegens de mei vakantie van 29 april t/m 12 mei gesloten.

padlock, door, lock-172770.jpg