Spelen, spel en spelontwikkeling
Spelen en spel zijn belangrijk voor een goede emotionele, sociale en motorische ontwikkeling van een kind. Spelenderwijs leren ze hun omgeving en zichzelf kennen. Variatie van materialen en soorten speelgoed is belangrijk om te kunnen genieten van spel en het helpt mee voor een goede ontwikkeling. Hieronder staan tips en adviezen om het spelen te stimuleren.
Kinderen starten al vroeg met de ontwikkeling van hun spel, het begint met kijken en grijpen met de ogen als een kind ongeveer 2 maanden oud is. Het focust zijn blik, leuke speeltjes zijn dan: Mobile ter hoogte van de navel, knuffels (met felle kleuren of zwart/wit) en speeltjes met licht en geluidjes.
Rond de leeftijd van 3 maanden beginnen ze zelf met reiken en slaan tegen speelgoed. Leuk speelgoed in deze fase is: Active gym op navelhoogte, mobile, spiraal met dieren. Ook kan een kind speelgoed vasthouden als het aan ze gegeven wordt. Ze beginnen met overpakken en vasthouden van speelgoed met 2 handen. In een iets latere fase pakken ze zelf speelgoed uit de box.
Leuk speelgoed rond deze leeftijd is: doekjes met labeltjes, ring met lichte autosleutels, bijtring, kraakboekjes, ringen op een toren en stapelbekertjes. Kinderen beginnen in deze periode dingen in hun mond te stoppen, de ontwikkeling van de mondmotoriek wordt hiermee gestimuleerd: dit is een voorloper op de ontwikkeling van het praten.
Als een kind ongeveer 5 maanden oud is kan het kind goed op zijn buik liggen en begint de ontwikkeling van het spel in buikligging. In het begin alleen met speelgoed wat onder ze ligt of vlak in de buurt, later volgt het steunen op de ene arm en uitreiken en pakken met de andere.
In rugligging gaat het kind zijn knieën en voeten ontdekken, het pakt zijn knieën vast en stopt zijn voeten in de mond en vaak gaan de sokken uit. Speelgoed voor deze periode is vergelijkbaar met de periode rond de 3 maanden, maar ook boekjes voorlezen kan nu gaan beginnen. En het kind kan heerlijk spelen op een speelkleed op de grond.
Met een leeftijd van 6 maanden rollen de meeste kinderen door de kamer, rond de 8 maanden gaan ze zitten en begint de ontwikkeling van het los zitten. Eerst met veel steun voor op de handen, dan is er nog weinig spel mogelijk, daarna zitten met de handen los en dan kan het ontdekken beginnen.
Speelgoed voor rond de 8 maanden is onder andere de speelgoedjes van rond de 3 maanden met daarbij rijdende autootjes, karretjes, zachte ballen, blokken en blokjes, duplo, vormstoofjes en poppetjes.
Als het kind goed kan zitten is een driewieler met duwstang een leuke variant op het zitten in een buggy, vaak kan het nog niet bij de trappers, maar het vasthouden van het stuur en het zitten op de fiets is al een hele belevenis.
1,5 jaar en ouder heeft elementen in zich van bouwen (duplo, blokken, constructiemateriaal), puzzelen, ballen: rollen, voetballen, vangen, poppetjes en diertjes in huizen, schuurtjes, rijden met autootjes, garages, imitatiespel enz. Ook het krassen op papier begint en de ontwikkeling van de pincetgreep. Het kunnen pakken van puzzelstukjes met een klein pinnetje. Daarnaast wordt vingerverf, kleien en koekjes bakken interessant.
Het klimmen op en glijden van een glijbaan is afhankelijk van de motorische ontwikkeling van uw kind: snelle kinderen klimmen en klauteren al met 1,5 jaar overal op en af en gaan al met hulp van een kleine glijbaan, andere kinderen doen dit pas veel later, dit heeft veel te maken met hoe vroeg ze los kunnen lopen en hoe actief ze zelf zijn.
Als een kind met zijn voeten bij de trappers kan, dan kan het fietsen op een driewieler of een trekker en als ze een jaar of 2 zijn kan het fietsen een loopfiets met 3 of 2 wielen en/of op een fiets met zijwielen gestart worden. Dit is wel afhankelijk van de grootte van het kind en de fiets.
Steppen met een step met 2 achterwielen is meestal geschikt als ze 3 jaar oud zijn.
In het begin bestaat spelen van peuters uit het naast elkaar spelen en niet samen spelen maar dit ontwikkelt zich naarmate ze ouder worden.
Start met spelletjes als memory en ganzenborden, lego, playmobiel, lego, meer kleuren en tekenen ook met kleurplaten, tekenmateriaal, knippen, plakken en prikken, scheuren: knutselen, verstoppertje spelen, verkleedspel/verkleden en vadertje/moedertje, de bouwhoek, het keukentje en het winkeltje. Schommelen, glijden, trampoline springen en de overige speel- materialen in de speeltuin worden vanaf deze leeftijd veelal zelfstandig gebruikt.
6 jaar en ouder
Op deze leeftijd gaan kinderen starten met zwemmen en een sportclubje. Het competitieve element komt meer kijken bij spel en spelen. Er kan veel meer gespeeld worden met spelregels. Het spelen krijgt veel meer vorm: er is duidelijk meer begin, midden en eind van het spel.
Hinkelen, knikkeren, touwtje springen, wave boarden, skateboarden en skeeleren. Tekenen en kleuren verbeterd, tussen de lijnen kleuren, meer van stip tot stip tekeningen, doolhof tekeningen en vakantieboeken.
Veel speelplezier, speel-o-theek De Zusjes
Speel- en oefenmaterialen
Vele soorten speelmaterialen:
In de speelotheek bieden we o.a.gezelschaps- en cooperatieve spellen, fantasiespeelgoed, beweeg- en motorisch speelmateriaal, maar ook puzzels, taal- en denkspellen, buitenspeelgoed en speelmateriaal dat de creativiteit, expressie of zintuigelijke motoriek stimuleert.
Dit gevarieerde aanbod ondersteunt bij o.a. bij balans, oog-handcoördinatie, fijne motoriek, grove motoriek, zintuigen, samenwerken, rekenen, klokkijken, logisch denken,verbanden leggen, leren coderen, waarnemen, geheugen, taalbegrip, verkrijgen van (ruimtelijk) inzicht.
Oefenmaterialen:
Naast speelgoed en spelletjes is er ook de mogelijkheid om oefenmaterialen te lenen, b.v. een Bosubal, Wobbel, zitkussen, gym bal, stapstenen, sportvoetenbal, evenwichtparcours, loopfiets (volwassenen), en meer.